Lär känna vår elev Josefine Martis som jobbar på IKEA!

Vad är din roll på IKEA? Jag jobbar som säljare på köksavdelningen, så jag planerar och ritar kök tillsammans med kunder i varuhuset men åker även på hembesök till kunder för att planera deras nya kök hemma hos dem. Vilket varuhus jobbar du på och hur länge har du varit där? Jag jobbar på IKEA Barkarby i Stockholm och har varit där sedan november förra året, ett halvår ganska exakt. Hur fick du detta jobb? Jag sökte egentligen en 10-timmars tjänst som jag hade tänkt kombinera med dåvarande jobb som flygvärdinna. Jag var på en öppen intervju för flera olika avdelningar men förstod under intervjudagen att det inte skulle vara möjligt att få ihop mitt flygschema med IKEAs fasta arbetstider. Så jag tackade egentligen nej till jobbet men fick då frågan om jag skulle vara intresserad av en större tjänst och det svarade jag ja på. IKEA ringde några dagar efter intervjun och erbjöd mig en 32-timmarstjänst som säljare på kök och jag behövde inte fundera länge eftersom det var köksavdelningen jag allra helst ville jobba på. Så hastigt och inte alls planerat sa jag upp mig för att börja sälja kök! Hur kan en arbetsdag på IKEA se ut i din roll? Finns det olika sorters roller på just din avdelning? Det finns lite olika roller men som säljare träffar du främst kunder i drop-in studion eller genom bokade kundbesök. Det finns också en informationsdisk där du också kan hjälpa kunder med snabbare frågor och mindre plocklistor. Jag har även fått förtroende att åka på hembesök där man träffar kunderna i deras hem så vissa dagar åker jag ut med IKEA-bilen på bokade möten hemma hos kunder istället för att träffa dem på varuhuset. En väldigt rolig möjlighet för att få en helhetsbild över kundernas hem och tillsammans kunna hitta de bästa lösningarna för just deras kök. Vad finns det för andra typer av tjänster på IKEA som kan vara av intresse för en inrednings-studerande? Jag är kanske lite partisk eftersom jag inte varit på någon annan avdelning men tycker ju att det är fantastiskt roligt att rita kök så kan varmt rekommendera kök som avdelning men det är också en avdelning som kräver engagemang och stor kunskap om vad man faktiskt säljer eftersom ett kök är en väldigt stor investering för kunderna. Men det finns många tjänster på IKEA som är spännande och intressanta men just nu trivs jag väldigt bra på kök och än finns väldigt mycket kvar att lära så här blir jag kvar ett tag till. Hur ska man göra om man är intresserad av en framtida karriär hos IKEA? Jag höll koll på deras hemsida och sökte de tjänsterna som fanns. Är det kanske inte riktigt det man hade tänkt, sök ändå och ta chansen om du får den! Det är ingen omöjlighet att senare byta avdelning när det öppnar sig nya möjligheter. Har din utbildning hos oss varit till nytta i ditt arbete på IKEA? Jag har haft stor nytta av att kunna läsa av planritningar eftersom många gånger kommer kunder med ritningar och mått som måste dubbelkollas. IKEA erbjuder även