Intervju med stylistduon Sundling KickénHej tjejer, berätta lite om vilka ni är, vad ni gör och var ni bor?

Evalotta Sundling och Elin Kickén – vi är en stylistduo som går under namnet Sundling Kickén. Vi jobbar som stylister och inredare med bas och studio i Göteborg men gör uppdrag över hela världen. Vi tar oss an både redaktionella och kommersiella uppdrag och har under det senaste året även jobbat med filmproduktion. Utöver att jobba som stylister har vi gått från att vara bloggare för Residence magazine till poddare och pratar ofta om vikten av både balans och skav i en inredning. Vill ni veta mer om oss – lyssna på Design Talk W/ Sundling Kickén där poddar finns.


Berätta, vad var era första jobb inom inredning?

Vårt första gemensamma jobb under namnet Sundling Kickén var en styling tillsammans med Residence magazine för Riksbyggen. Vårt uppdrag var att inreda en nybyggd lägenhet med olika trender för säsongen som sedan gjordes som ett reportage i tidningen. Det var ett av de roligaste men också mest ansträngande projekt vi någonsin tagit oss an. 


Hur tycker ni att branschen för inredare och stylister har ändrats idag jämfört med när ni startade?

Eftersom vi jobbat tillsammans i 7 år men drivit Sundling Kickén i snart 4 år så har det hunnit hända en hel del i branschen. I dagsläget finns det större utbud på stylister och inredare och även mer efterfrågan. Det är en utmaning att slå igenom i bruset samtidigt som det finns bättre verktyg idag att skapa sin egen plattform via sociala medier. Idag kan vem som helst skaffa en snygg site med tillhörande Instagram och titulera sig stylist på gott och ont. I stort ser vi även att det råder en helt annan medvetenhet idag i och med det ständiga informationsflödet vi möts av, inte minst i våra telefoner. Gemene man är kräsnare och har större koll på design men är också mer mättade. Detta ställer högre krav på vad som krävs för att sticka ut och av det du faktiskt levererar. 


Vad önskar ni att ni hade vetat när ni började jobba som stylister, med andra ord – vad har ni lärt er den hårda vägen och önskar att dela med er av?

Att jobba som stylist och inredare är inte alls lika glammigt som många tror. Vill man jobba som stylist eller inredare och ge sig in branschen måste man vara beredd på alla sidor av yrket som kanske inte syns utåt. Det är ganska slitsamt och för att bygga upp ett starkt varumärke krävs oftast mycket tid, engagemang, möda och energi. Vi har jobbat många obetalda timmar för att bygga upp en portfolio och nå dit vi är idag. Att ha eget företag är en enorm frihet men det är också under eget ansvar att allt ska hinnas med och bli så bra som möjligt. Vad gäller siffror är det alltid en utmaning att sätta en prislapp på vårt jobb och vår tjänst som vi erbjuder. Många vill ha svart på vitt vad de får för pengarna men vi skapar något som är svårt att ge något konkret och mätbart på i förhand eftersom vi bara kan visa resultatet efter utfört arbete. Det är inte heller lätt för alla kunder att visualisera resultatet och vad som krävs tidsmässigt för att nå dit. Ofta underskattas tiden det faktiskt tar att utföra ett uppdrag vilket kan vara klurigt i en prisförhandling. 


Vi ångrar dock aldrig att vi tog steget och för oss har det varit värt det hårda slitet. Det har gett oss möjligheten att samarbeta med roliga kunder, göra spännande och intressanta projekt med det vi brinner för och friheten att skapa.