Inreda uteplatsen – så gör du!

Hej Cecilia, berätta lite om dig själv, vem är du och varför läser du med oss?

Hej! Vad kul att ni ville intervjua mig, jag brinner ju både för trädgård och inredning så det extra roligt att få prata om de båda två tillsammans. Jag utbildade mig på Trädgårdsingenjörsprogrammet med inriktning design på SLU i Alnarp mellan 2014-2017, och har arbetat som trädgårdsdesigner på Österlen och är nu butikschef i en inredningsbutik. Jag slukas verkligen upp när jag designar och kände både att jag ville få ännu mer spelutrymme i att få vara kreativ, och kunna erbjuda kunderna en ännu större helhetslösning än “endast” trädgård (även om det är en enorm transformation i sig), så därför kändes inredningsdesign inte som ett långt steg bort. Era distansutbildningar var perfekta för mig då jag ville kunna fortsätta arbeta på mitt jobb samtidigt som jag studerar. När jag är klar med utbildningen så hoppas jag så klart kunna kombinera alla de kunskaper jag har fått och få jobba med dem, oavsett om det är som egen företagare eller som anställd någonstans.

Vilket/vilka är de vanligaste misstagen man gör när man väljer blommor/växter till sin uteplats i Sverige?

Jag tror överlag att det som folk gör mest fel när det kommer till växter är att man väljer växter som inte klarar av platsens förhållanden. Att man sätter solälskande, torktåliga växter i för mycket skugga, och fuktälskande växter mitt i solen. Man måste titta på förhållandena och anpassa urvalet av växter därefter, även om det känns lite tråkigt att inte kunna välja allt.

När jag frågat mina kunder vad de INTE vill ha i sina rabatter så har förvånande många svarat gula blommor och att “gult är fult” vilket är långt ifrån sant. Gult är en perfekt kulör att kombinera med nästan vilken annan kulör som helst faktiskt och kan verkligen lyfta en rabatt! Så att vara rädd för gult tycker jag är ett misstag i trädgården.

Vad är dina 3 bästa tips för att optimera sin uteplats och trädgård?

Som skrivet ovan, först och främst rätt växt på rätt plats! Bara en googling bort så finns information om hur växterna trivs bäst, vilken jord de vill ha, vilket läge de vill stå i, hur mycket man ska vattna, hur och när de ska beskäras, etc. Det kommer löna sig att lägga ner lite tid innan man börjar plantera!

Ett problem som jag hade i början av min trädgårdsutbildning var att jag gick ner på detaljnivå för snabbt. Man måste få till en övergripande design först, vilken känsla vill man ha, vilka funktioner ska finnas med, vilka stora former måste tas hänsyn till först? När det är tänkt igenom DÅ kan man börja fundera på vilka växter man vill ha.

Investera i bra växter från en bra plantskola och råd av en expert. Att ha en fin trädgård eller uteplats är inte alltid så billigt men gör man rätt från början så kommer den hålla många år framåt.

Bör insidan av hemmet hänga samman men uteplatsen?

Trädgården är en förlängning av boendet, så ja det tycker jag. En uteplats med möbler i samma material/färger som inredningen i huset kan ge en känsla av att huset har ett extra rum och det är ju aldrig fel. Trädgårdsdesign har ju precis som inredningsdesign olika epoker och stilar så en trädgård/uteplats som speglar husets arkitektur och stil kommer kännas mer harmonisk i sin helhet.

Finns det någon motsvarighet i tanken när man bygger stilleben på sin uteplats, dvs i höjd, material osv?

Ja, ojämna antal känns ju av någon anledning mer harmoniskt att se på, så grupper av tre eller fem krukor fördelat runt på uteplatsen kommer alltid funka. Sedan har man ju en helt annan rymd att tänka på när man är utomhus än inomhus. Uteplatsen kommer kännas, och vara mycket mer skyddad och ombonad om det finns högre växter här och där, speciellt bakom ryggen där man kommer sitta. En spaljé med klättrande växter är perfekt för detta. Det finns oändligt många strukturer och färger i olika växters bladverk och valet av dessa gör lika stor skillnad som färgerna på blommorna, så man måste tänka på vilka kombinationer som passar ihop för att uppnå den stil man vill ha. Att sätta samma färg på flera platser på uteplatsen/i rabatten kommer få ögat att färdas över hela platsen och kanske även till en speciell plats, precis som i inredningsdesign.  

Hur bör man tänka när man väljer växter, finns det några komb