Många av våra elever får jobb. Vissa redan innan studierna är klara. Man kan ju då undra vad det beror på? Vi som jobbar på Inredningskurser.se ser väldigt många elever komma och gå och det finns vissa saker gemensamt för de som lyckas:
de är positiva
de ger inte upp
de lägger ner så mycket arbete som motsvarar målen de satt upp
Vissa elever har egenskaperna med sig när de startar, andra utvecklar dem under tiden hos oss och några håller kanske inte med och fortsätter på sitt sätt. Det är såklart frivilligt. Vi vill hjälpa eleverna att lyckas och nå dit de vill och då försöker vi hjälpa till där det behövs.
Vad händer om man är positiv?
Nyligen skrev Psychology Today en artikel om vikten av positivt tänkande. Författaren hänvisar i artikeln till en rad undersökningar. Till exempel har det visat sig vid att om du, i en ögonblicks sekund, exponeras för ordet ”NEJ” så utsöndras det omedelbart en rad stressproducerande hormoner och signalsubstanser i din kropp. Dessa kemikalier stör omedelbart hjärnans normala förmåga; det logiska tänkandet blir sämre och språkförmågan försämras, etc. Om man visar ett antal negativa ord under ett par sekunder för en människa som är spänd eller deprimerad så mår denne genast ännu sämre. Ju fler negativa tankar en människa som mår dåligt tänker ju mer påverkade blir de processer i hjärnan som styr minnesförmågan, känslor och sinnesförmågor. Sömn och aptit rubbas och din förmåga att känna lycka och tillfredsställelse under längre perioder blir också försämrad. Enligt positiv psykologi bör vi omvända vår benägenhet att tänka negativa tankar genom att konstant och medvetet tänka så många positiva tankar vi bara kan. Enligt forskning verkar det krävas tre positiva tankar och känslor för att kväva varje negativ urladdning. Människor som inte ersätter de negativa tankarna eller känslorna med minst fem (färre än så har inte en tillräckligt bra effekt) positiva motpoler misslyckas med såväl relationer som karriärer. Ni ser – det finns inget val om man vill lyckas! Du måste vara (eller bli) positiv.
Ge inte upp
Många som börjar läsa hos oss är så rädda för att misslyckas, rädda att inte få godkänt på inlämningsuppgifter eller att inte få jobb efter studierna bland annat. Känner du igen dig? Ja, det är klart att du gör, för så här tänker de flesta. Det som däremot skiljer de som lyckas, från de som inte når dit de vill är att de som inte lyckas har gett upp på vägen. Det kommer motgångar – för de kommer alltid – och det är då man är förberedd på att inte ge upp och står stark. Man måste bestämma sig för att ”ge upp” inte är ett alternativ. Det kan vara svårt att gå framåt när det känns tufft, men det kanske man inte måste? Ibland räcker det att stå stadigt när det blåser och sen börja gå när det lugnar sig igen? Saken är den, att man måste misslyckas för att utvecklas. Om du ständigt lyckas med allt du gör utvecklas du inte. Att misslyckas är oundvikligt, men det är positivt. Det visar att du försöker och att du är på väg någonstans. Alla som lyckats har såklart misslyckats flera gånger på vägen, men det berättar man inte gärna, eller hur? Man berättar helst bara om de gånger man lyckats. Så – att misslyckas är ok, men för allt i världen – ge inte upp.
Arbetsinsatsen måste matcha dina mål
Det kan låta självklart, men den kraft, energi och tid man lägger ner måste matcha målen. Det går inte att ha höga mål och förvänta sig kunna nå dem om man lägger ner en timme om dagen. Har du höga ambitioner och mål – var beredd att jobba för dem. Det krävs mycket tid och energi för att bli bra på något. De som lyckas nå högt uppsatta mål har också kämpat väldigt hårt för dem. Det finns inga genvägar. Put in the work. Så, vad väntar du på? Gå och ta tag i den där drömmen nu. Annars gör någon annan det.
Comentarios