Motivation & studieteknik

2017.

Det är här nu. Nytt år och jag känner på mig att det blir ett bra sådant. Den gamla klyschan ”nytt år, nya möjligheter” fungerar baskemig alltid. Automatiskt får man en liten ny-kick av att vända blad och börja om. Skapa ordning och struktur, ta tag i saker, fylla kalendern med både roliga och nödvändiga saker o.s.v. Jag tror att ni är många som känner igen er i hur jag menar. I detta inlägg fokuserar vi på motivation, pepp & studieteknik. Hur ska vi motivera oss själva nära vi studerar på distans? Vad krävs det av mig att studera på distans? Hur ska vi få livet att gå ihop med allt vi vill göra? Det är vi själva som tar vårt eget ansvar, så se nu till att göra 2017 till ditt år!
Att studera på distans är flexibelt och innebär frihet under ansvar. Det kräver samtidigt självdisciplin och att man kan strukturera upp sin egen tid. Fördelen med distansstudier är att man kan kombinera det med familj och arbete. Man kan befinna sig vart som helst och studera när som helst. Man kan välja en utbildning trots att man bor långt ifrån. Den svårighet man kan uppleva är ”ensamheten”. Det blir inte samma på den sociala fronten. Ofta får vi frågan ”passar det här mig?” eller ”kommer jag att klara detta?” och svaret på det är att det bara är du själv som kan avgöra det. Tänk igenom fördelar och nackdelar. Diskutera gärna med någon som har studerat på distans och låt höra deras upplevelse. Vilka för- och nackdelar hade dom? Alla är vi olika. Är du noggrann, ordningssam, driven, effektiv, ansvarstagande och målinriktad som person? Då skulle jag säga att distansstudier passar dig.

fullsizerender-3

Foto: Sofia


Så vad är då viktigt att tänka på?
Några tips:

  • Se till att få balans mellan aktivitet och inaktivitet – när vi känner oss i balans med oss själva kan vi också ta in omgivningen och fokusera
  • Ha tålamod och nybörjarsinne – du kan inte allt direkt. Du utbildar dig för att lära dig nya saker
  • Ha något roligt att se fram emot varje vecka – det motiverar dig
  • Gör saker som du mår bra av och omge dig av personer som får dig att må bra – kanske är det yoga, löpning, läsa böcker etc som ger dig energi? Glöm inte att unna dig dessa stunder
  • Jämför dig bara med dig själv – inspireras av andra
  • Må bra inifrån – då kan du också prestera och inspirera
    fullsizerender-kopia

    Foto: Sofia

När du studerar på distans, blir du extra effektiv och känner dig motiverad när du sitter i en miljö som inspirerar dig. Kanske har du ett hemmakontor? Jobbar bäst på ett mysigt café? Får mest energi av att sitta i köket? Tips: Tänd ett ljus, ta en kopp te eller kaffe och njut av friheten. Har du ett hemmakontor eller ett skrivbord/arbetsyta någonstans – sätt upp bilder som inspirerar dig. Kanske är det citat som peppar dig? Fina och inspirerande bilder från inredningstidningar som du rivit ut? Färgkartor i färger du gillar? Oavsett – fokusera på dig och det som får dig att må bra. Då kan du också prestera, skapa och inspirera.
Personligen jobbar jag bättre när jag får avsluta en grej innan jag påbörjar nästa. För mig fungerar det inte att göra tio saker samtidigt. Självklart är detta väldigt individuellt, för vissa kanske det är helt tvärtom. Jag rekommenderar ändå dig att inte öppna nästkommande lektion förrän du avslutat eller är i slutet av nuvarande. Det är många av våra elever som sett detta vara mer effektivt.
Avslutar med ett bra citat: ”Jag har inte misslyckats. Jag har lyckats hitta 10.000 sätt som inte fungerar”.

/Sofia

Dela inlägget