Möte med Louis Poulsen

Ikast-35_projecthighlight

Bild från Louis Poulsens hemsida


Eller ja inte riktigt möte med självaste Louis Poulsen, men nästan. I fredags träffade jag Louis Poulsens trevlige Mikael som är ansvarig projektsäljare i södra Sverige. Han uppdaterade oss om nyheter. Eftersom jag själv är otroligt intresserad av ljussättning drog mötet ut lite på tiden, men ut kom vi inspirerade och glada, perfekt start på en fredag morgon.
När vi arbetar med inredningsprojekt är belysningen något vi lägger väldigt stor vikt vid & därför gör vi nästan alltid specifika belysningsplaner. Vi gör en sådan för att:
– kunna planera var det behövs nya uttag, strömbrytare & armaturer (lampor)
– man tydligt ska kunna se var i rummet det finns ljussättning & var det är ”mörkt”
– man tydligt ska se var N (norrläget) är, så att man kan ta hänsyn till det naturliga ljuset
– man tydligt ska kunna planera vilken armatur man ska ha på vilket ställe – en arbetsplats kräver en speciell ljuskälla & armatur för att man inte ska få ont i huvudet etc.
Ofta tänker man inte på att det är skillnad på en lampa och en lampa. Det är STOR skillnad. Inte bara vad gäller ljuset, som varierar väldigt mellan varmt ljus till kallt ljus beroende på kvalitén på lampa och ljuskälla, men även på livslängden på själva ljuskällan.
Nu ska jag sätta mig och göra en belysningplan över ett inredningsprojekt i en gammal skånelänga ute på landet. Fördelen med att arbeta med gamla hus är att arkitekten/byggherren anpassat sig efter det naturliga ljuset. Dessvärre har man glömt bort det i vissa nybyggen där man inte tar tillbaka på det naturliga ljuset, vilket leder till ett sämre välmående. Här är en inredare med bra ljussättningskännedom ett måste för att man ska få till det.
Vad gör ni idag?
Anna

Dela inlägget