Min drömjul enligt Madeleine

Min drömjul handlar om att skapa en känsla som är fylld av underbara dofter, smaker och framförallt gemenskap! Längtan efter jul infinner sig tidigt, redan om senhösten när det börjar mörkna ute om aftonen så börjar jag botanisera mig i sparade inredningstidningar med jultema och samlar inspirationsbilder på ’pinterest’ till årets julkreationer.
Mood Madde
Jultiden är verkligen kreativitetens tid, jag bakar och pysslar mig igenom den! Men pyssel för mig är inte köpta ting, utan ett naturligt skapande, här vill jag ut i skog och natur och samla på mig saker jag kan använda för att få en härlig känsla både i och utanför huset! För mig är julen starkt förknippad med snön som seglar ner redan runt Lucia med dess kälkbackebesök, men eftersom jag numera bor i södra sverige så har det mer blivit mer fokus på att få till ljuset som snön annars förser en med. Eldkorgar, ljusslingor, lyktor, och marschaller placeras ut vid ingången så att man känner sig välkommen hem i mörkret.
Inomhus så väljer jag att dekorera med järnek från trädgården, grönkålsknippen, apelsiner med nejlikor i sidenband, kanelstänger och de rödaste av äpplen. Jag vill dekorera hemmet med allt som man gjorde förr i tiden, precis så som det alltid gjorts sedan 1925 när huset byggdes. Faktum är att huset både känns och ser lite extra stolt ut under vintermånaderna. På vedspisen sjuder glöggen och marshmallows grillas i den öppna spisen. På punchverandans godisbord dukas de hembakta läckerheterna upp i lagom höjd så att barnens små fingrar fortfarande kan nå dem. Här stoltserar även den självsådda granen som maken grävt upp och sedan planterat i en väderbiten träbalja.
Blomkontot skjuter i topp då jag investerar i ett hav av vita hyacinter, julrosor, mistlar och amaryllisar som får hänga i fönstret, allt för att få en krispig snövit känsla inomhus. Gamla traditioner och dekorationer får under julen samsas med frasiga champagnefärgade silkesgardiner, dovt rosa sammetskudddar och stora vita dukar på det runda matbordet i matrummet. Jag behåller den klassiska inredningsstilen men lägger på en lite mer naturlig och lantlig skrud under juletiden.
Precis som varje jul, så står ett underbart orangeri fyllt till bredden av doftande snittblommor, högst upp på listan! Vägen till det orangeriet skulle vara en ljusupplevelse och hit skulle jag bjuda vänner, familj och grannar. Ett julfirande som börjar utomhus men med en värme från orangeriets kamin som så sakteliga kryper intill en, alldeles nära hjärtat! Kan du också känna jultidens värme?!
Önskelista Madde.jpg

 

Dela inlägget