Färger och dess påverkan

Det är intressant det där med färger, dess betydelse och hur vi påverkas av färg. Det är såklart individuellt vilka färger vi mår bra av, vilka vi blir ledsna av, vilka vi blir pigga av, trötta av o.s.v. Rött te.x. kan ju både förknippas med kärlek och ilska, detta p.g.a. att den är en intensiv, känslomässig och kraftfull färg.
Att hitta lugnet och komma bort från stressen, det behöver vi alla emellanåt. Det är då vanligt att man väljer att spendera en stund i skogen och naturen. Skogen förknippar vi ju med bl.a. grönt, intressant är då att grön är en färg som faktiskt används mot stress och känslomässiga problem. Den gröna färgen har en lugnande och rogivande effekt på oss människor varför vi ofta ser den i barnrum, sovrum m.m.
kajsasilow.outsideonline.se
Att åka ut till havet är ett annat exempel på vad som får oss att må bra. När vi tänker på havet, tänker vi på blått och blått är en sval och stressdämpande färg som bl.a. förknippas med lugnet och inspirationen.
2.bp.blogspot.com
Solen, solnedgångar, sommaren.. vem mår inte bra av det! På sommaren känns allt enklare, man är glad och lycklig mest hela tiden. Det är ljust ute länge vilket gör att man känner sig piggare. Solen förknippar vi med gult och den gula färgen är glädjens, lyckans och kreativitetens färg. Den för bort depression och ångest och höjer vår energi. Den är värmande och energigivande. Ni börjar se sambandet mellan färger och dess påverkan nu va?
images.fondecranhd.net
Alla färger står för nånting och har en betydelse, det är alltså inte helt chockerande att skogen är just grön, havet blått och solen gul. Hade vi valt att spendera en dag i skogen om hela skogen varit röd? Hade vi åkt ut till havet och svalkat oss om det varit brunt? Hade vi mått bra på sommaren om solen varit svart? Är ni med? Färger, dess påverkan och dess betydelse – så himla intressant!

bild 1: kajsasilow.outsideonline.se

bild 2: mammanette.blogspot.com

bild 3: images.fondecranhd.net

IMG_0074

Dela inlägget