Eklektisk stil - din stil

När man älskar de där antika möblerna som man hittade på loppis, stringhyllor, zebramönstrat tyg, skinnmöbler, marockanskt kakel och samtidigt är man förtjust i de där design lamporna…..varför inte blanda?
Det finns många olika inredningsstilar där ute och endel av de har blivit väldigt populära och vanliga. Men en stil som inte nämns så ofta men ändå är otroligt vanlig i många hem (utan att man kanske vet om det) är just Eklektisk stil. Eklekticism kommer från Grekland och betyder ”utväljande”, dvs. stilblandning. Ett rätt märkligt ord men det är att man blandar olika stilar med varandra. Inom arkitektur används uttrycket för det sena 1800-talets stilblandningar som t.ex. barock, gotik, renässans. För redan på 1800-talet blandade man ju olika stilar med varandra.
eklektisk stil 1Eklektisk stil handlar helt enkelt om att blanda många olika stilar så att man får en helt egen och unik stil hemma. Här är nästan allt tillåtet, det finns inga direkta regler förutom att man ska undvika skarpa hörn, för mycket bara ytor och vassa kanter. Förutom det, så helt fritt fram att blanda o mixtra.
Jag som inredare älskar denna stil! Jag gillar att hitta fynd på loppis, använda olika material, olika tyger och att blanda detta med design, jag hade aldrig kunnat hålla mig till en stil i mitt hem och tycker därför att detta är en otroligt bra stil. På så sätt skapar man ett unikt och trivsamt hem.

Är det många av er som känner igen sig i denna stil? 🙂

husohem.seVarför stilen har blivit så populär nu kan ju faktiskt ha att göra med tiden vi lever i, med en lite sämre ekonomi och att vi idag förmodligen har mer saker än hemmet som vi prioriterar, t.ex. resor och nöjen. Att ta något gammalt och göra om så att hemmet blir unikt, är en trend som fortsätter och något som många inspireras av. I denna stil ser vi mycket kombinationsmaterial, dvs. olika material som återfinns i en och samma pryl. Det kan t.ex. vara att blanda trä-porslin-kork, glas-trä-metall, marmor och metall.

Våga vara unik!

Emmie mörkare

emmie blogg
Bilder: pinterest.com
husohem.se

Dela inlägget