Dukning i utomhusmiljö

Midsommarveckan är kommen och för vissa har semestern redan startat, för andra så välkomnas den förhoppningsvis med en varm famn inom kort! I sommartider lockas vi av tanken att ta tillvara på de efterlängtade sommardagarna och vi spenderar därmed mer av vår tid utomhus. Under vår semester så innebär det ofta att vi har mer tid för att umgås med våra nära och kära, ha bjudningar, njuta av långa sommarkvällar utomhus och när vädret tillåter, så packar vi picknick-korgen och beger oss ut på utflykter i det gröna!
UPPDRAG – SOMMARDUKNING I UTOMHUSMILJÖ
En (minst sagt) varm sommardag i början av juni dukade vi upp för att tipsa och inspirera till lite olika stylingar av utomhusmiljöer. Precis som när det kommer till styling inomhus, så får man först  låta miljön inspirera ens val av koncept och kika på miljöns för- och nackdelar. Vi arbetade ute i en gammal fruktträdgård och bestämde oss för att använda ett äppelträd som skulle fungera som ett parasoll till vår ’tebjudnings-dukning’, samt en formklippt buxbomshäck som skulle fungera som bakgrund till vår ’picknick-dukning’ med förhoppningen om att dra tankarna till en botanisk trädgård. Genomgående för dukningarna så använde vi oss av olika former och material i varierande höjder för att skapa en fin balans och bra variation i stylingen. 
TEBJUDNING UNDER ÄPPELTRÄDET
Den första dukningen vi gjorde skulle flirta lite med fruktträdgårdens historik, nämligen en tebjudning à la 1910-tal. En rosa linneduk fick bli basen till dukningen som sedan byggdes på med en vit spetsduk och en blandning av dekoration och serveringsattiraljer. Att sammanföra t.ex två olika tygmaterial gör att båda framhävs mer, i dess struktur och känsla. Då dukarna placeras lager på lager och inte så tillrättalagt skapas en lättsam och avslappnad känsla.
Vad är det då som sker på bordet? Jo, det fyrkantiga bordet mjukas upp med formerna i bl.a de rundade detaljrika stolarna. Trälådans raka linjer och grova struktur skapar kontrast till de mjuka formerna i silverbesticken, glaskupan och i den småblommiga servisen vars yta är mer glatt och glänsande. Trälådans höjd skapar en nivåskillnad och ett djup i dukningen och trälådan blir därmed ett naturligt blickfång på bordet. 
Dukning i det gröna
Vem vet hur länge en tebjudning drar ut på tiden? Vi valde att använda omgivningen på alla tänkbara sätt till dukningens fördel, här hängde vi t.ex. tre vita solcells-lampor i trädet. För att få den rätta sommarkänslan kan man även t.ex. arbeta med korgar, en skottkärra (om det finns att tillgå..;-)), en balja eller hink som kan fyllas med diverse tillbehör (som filtar, baguetter, dryck) för att få mer ’rum-känsla’ utomhus. Ett annat alternativ till dekorationsbelysning och solcells-lamporna är ljusslingor som skapar en mysig stämning när det mörknar. Även mattor kan placeras under bordet för att ge en mer ombonad känsla i trädgården eller på uteplatsen.
Hur tänkte vi i valet av färger på dukningen? Vi valde att arbeta med ljusa färger i rosa och vitt tillsammans med en blandning av gröna nyanser från trädgårdsväxterna, då de färgerna tillsammans förstärkte och gav rätt ton för 1910-tals stilen. Blandningen av olika material, färger och former skapar en fin och harmonisk känsla i stylingen. Som inredningsverktyg valde vi att arbeta med Feng Shuins fem olika element för att få balans i dukningen. 
Dukning closeup
Här har vi en kort och en lite förenklad Feng Shui analys om var de olika elementet representeras i bilden:
Vattenelementet – Dricksglas och tårtfatet tillhör vattenelementet i materialet (formerna är runda och tillhör därmed metallelementet)
Eldelementet –  Solcellslamporna representerar eldelementet när de lyser i mörkret. Stearinljusen tillför även de eldelementet, men enbart när de är tända, medan dess gröna färg tillhör träelementet.
Träelementet – All grönska i trädgården samt växterna på bordet, även de uppåtsträvande formerna så som t.ex. stearinljusen
Jordelementet – Bruna, gula och jordnära färger om finns i äppelträdet, trälådan på bordet, samt tebehållaren. I material så är det bl.a. keramik som tillhör jordelementet.
Metallelementet – Den vita färgen i bl.a duken, stolarna och servisen. I materialet så har vi silverljusstakarna, besticken och smörbyttan.
PICKNICK I DET GRÖNA
Den andra dukningen vi gjorde skulle ha en frihetskänsla ute i det gröna, vad är bättre än att duka upp till picknick! Buxbomshäcken drog våra tankar till en botanisk trädgård och fick bli bakgrunden till vår styling.  
Picknick dukning
Hur får man höjd i stylingen utan bordets närvaro? För att addera djup och höjd så tog vi in en skrinda där vi placerade sittkuddar, en korgväska med badkläder och i det här fallet även en solhatt. I skrindan hade man även kunnat använda sig av en låda med grönsaker, trädgårdsmästarens urval av t.ex. hortensior och David Austin rosor, plädar eller bäddat mysigt för barnens hemfärd. Utan skrindan så hade stylingen blivit relativt låg i sin höjd och därmed ganska platt.
Förstärka miljöns naturliga färgsättning eller addera något som ’clashar’ totalt för att skapa en stor kontrast? Här ville vi verkligen ge en känsla av att människan och naturen smälter samman, så vi valde att arbeta med en naturlig och harmonisk färgsättning där vi startade med att lägga ut en beige linneduk som bas och sedan dukade vi upp med stilrena vita Swedish Grace tallrikar, silverbestick och kupade dricksglas. För att pigga upp dukningen och ge en accentfärg (utan att addera färgstarka plasttallrikar i diverse mönster) så plockade vi några stora orangeröda vallmoblommor som växte i trädgården, dessa blev inte bara en självklar accentfärg utan de blev även blickfånget i stylingen!
IMG_2406
Vilka material återfinns i naturliga färger? Det finns en hel uppsjö av material som går i naturens färger så som olika sten-, träsorter och diverse tygmaterial etc. Vi valde att arbeta med linne, rotting och trä som gifter sig fint tillsammans. Återigen så valde vi att arbeta enligt Feng Shuins fem olika element. Tänk på att det räcker att få med en liten del av vardera element för att uppnå balans i det du skapar. 
Vattenelementet – Återfinns i material så som dricksglasen och färgmässigt på det svarta kantbandet på stråhatten.
Eldelementet –  Den rödorangea färgen i vallmon och den röda färgen på skrindans hjul tillhör eldelementet, likväl rosévinet som har en fin mustig rödaktig ton.
Träelementet – All grönska i omgivningen och vallmostjälkarna tillhör träelementet.
Jordelementet – Bruna, gula och jordnära färger om finns på skrindan, korgen, stråhatten, kuddarna, honungsmelonen och pannkakorna. 
Metallelementet – Besticken med dess material och den vita färgen på tallrikarna tillhör metallelementet.
Vi hade så himla roligt när vi byggde dessa utemiljöer och hoppas vi har lyckats inspirera er till att gå ut och duka upp till midsommar/födelsedagsfesten/grillfesten eller till kvällsmiddagen på balkongen! Vill du lära dig mer om konsten att duka? Hur finner man stilen? Vad finns det för vett och etikett regler? Kika då på vår kurs ’Det dukade bordet’, länk finner ni här
 IMG_1352Avslutningsvis visar vi en bild ’behind the scenes’, här ser vi Marie i action!
Av Madeleine Frick & Marie Johansson

Dela inlägget