Cecilia fick sin drömpraktikplats - på IKEA

”Där vill jag göra min praktik” sa Cecilia redan i början av kursen. Hennes dröm gick i uppfyllelse. Nu har hon precis avslutat sin 6-veckors praktikperiod på just IKEA. Häng med i vår intervju med Cecilia nedan.

  • Hur fick du din praktikplats?

Jag var på Ikea i julas för att äta julbord och min sambo fick se inredarna ute i butiken. Han sa självklart att jag skulle gå fram eftersom det är Ikea jag pratat om att ”här vill jag göra min praktik”. Jag tog steget och gick fram (även om jag inte var helt förberedd) och presenterade mig. Hon jag pratade med blev min handledare under praktiken (men det visste jag ju inte då). Jag frågade vem jag skulle prata med eller skriva till och vi bestämde att jag skulle maila till dem om varför jag vill vara där samt mitt CV. Jag tackade och kunde knappt äta julbordet, jag var så inne i vad jag ville säga till dem. Jag skickade in min ansökan så fort jag kunde och jag väntade spänt över jul och ända in i på det nya året. Bara någon månad efter jag blivit uppringd gjorde jag min första dag på kom & in.

  • Berätta om dina arbetsuppgifter – vad fick du göra?

Jag var med alla på kom & in och mina arbetsuppgifter var mycket varierande. Jag har varit med i ett av visningshemmen och arbetat med mindre saker som dukning, inredde garderoben, fixade en arbetshörna, samt en låda med leksaker till barnet i familjen. Jag inredde ”cordination areas” med t.ex. en dukning för sommarens fester och bredvid hittar man de produkterna jag använde mig av. Jag var med och gjorde några nedslag och en vinjett ute i butiken, samt flera displayer på barnavdelningen, family och husgeråd. I sommarbutikerna har jag inrett en balkong och ett café. Sy dekorationer och fålla gardiner för olika visningar var också några av mina arbetsuppgifter. Och sist men inte minst så fick jag flera egna projekt för att visa vad jag lärt mig gällande olika stilar hos Ikea, bland annat en egen dukning och en styling för personalentrén.
DSC02626

  • Vad har varit det bästa med praktiken tycker du?

Det har varit roligt att få prova på så mycket olika tekniker/sätt att inreda i en butik.

  • Vad hade du för förväntningar på praktiken? Uppfyllde det dina förväntningar?

Det jag förväntade mig innan praktiken var att jag får vara med inredarna i hemmen, och i övriga butiken, men framförallt prova på mycket olika saker. Jag ville prova på arbetslivet hos Ikea och jag tycker att praktiken uppfyllde mina förväntningar plus mer såklart. Jag fick göra sådant jag inte visste att de arbetade med. Så kort och gott praktiken blev över mina förväntningar!

  • Vad var det roligaste du fick göra?

Det fanns så mycket mer än bara en sak som var roligast. Jag tyckte det var riktigt kul att själv få visa vad jag lärt mig under mina veckor på praktiken, så det roligaste var att göra en egen dukning. Något annat som också var riktigt kul var att jag fick jobba med displayer på barnavdelningen, här använde jag mig av ramar för att visa produkterna. Självklart valde jag att visa dem på ett så lekfullt och roligt sätt som möjligt.
DSC02387

  • Är detta något du skulle kunna tänka dig att arbeta med efter utbildningen, eller vad har du för drömmar och mål arbetsmässigt?

Jag skulle absolut kunna arbeta på Ikea, för att jag fått göra så mycket olika saker under hela praktiken, gillar verkligen varierade arbetsuppgifter. Mina drömmar och mål är just nu, som jag nämnde under andra kurshelgen i februari, att jag vill börja med att jobba inom Ikea och sen får vi se var mina vingar bär mig.

  • Hur viktigt är det att göra praktik för ökad insikt i branschen tycker du? Känner du att du fått mer ”kött på benen” nu?

Jag anser att det är mycket viktigt att ha en praktik under en utbildning, man lär sig så mycket mer om man kommer ut i arbetslivet och självklart har jag fått mer kött på benen efter att ha spenderat 6 veckor med ett fantastiskt team som verkligen jobbat för att lära mig allt de kan. Jag hade gärna haft mer än 6 veckor, tiden gick alldeles för fort.

  • Vad har du för tips och råd till andra som ska ut på praktik?

Ta för er och tro på er själva! Det var så jag fick min praktikplats som jag trivdes med riktigt mycket. Jag ångrar inte i en sekund att jag gick fram till dem i julas.
IMG_0074

Dela inlägget