Att välja mattstorlek

Artie

Matta från Aelfie


Det är inte så lätt att välja storlek på matta – vi har alla varit där. Det absolut vanligaste misstaget är att man väljer en alldeles för liten matta, du vet en sådan liten som ligger i mitten och ser lite ensam ut.
Men hur får man till det då? Jo det finns några enkla grundregler att gå efter & de kommer vi att visa här. Sen finns det såklart en massa olika sätt på hur man kan jobba med mattor för att få rum större & mindre, mer sammanhängande & tvärtom, sätt att dela upp rum i olika mindre rum. Allt handlar om vad ditt mål med rummet är.
Man kan också arbeta med mönster på mattor för att skapa olika effekter, lägga matta ända ut till väggar m.m. men detta går vi igenom mer i våra kurser. Vi tänkte dock gå igenom några enkla riktlinjer här som du kan tänka på nästa gång du väljer matta.
Det finns egentligen 3 olika grundregler & vi utgår från en soffgrupp i våra exempel för enkelhetens skull (klicka på bilderna nedan för att få upp dem större):

Tänk på funktionen när du väljer storlek på matta – det är viktigt att den fungerar i din inredning. När du t.ex. väljer en matta till en matsalsgrupp måste du se till att alla stolar får plats på mattan och att den är så stor att man kan dra ut en stol utan att hamna ”utanför” mattan. Det är irriterande att hamna utanför och något man bör ha med i åtanke när man väljer matta.
Jag vet att det kan vara dyrt att köpa större matta (det är svårt att hitta prisvärda mattor som inte är för små) & därför köper många små mattor istället, men det finns faktiskt många bra alternativ. Vi arbetar t.ex. väldigt mycket med danska Linie Design som har bra priser på sina mattor. Ett annat alternativ är att skära till mattor som egentligen är tänkta som heltäckningsmattor. Dessa finns i många olika utföranden i t.ex. matt- eller golvbutiker.
Gå nu inte & byt ut alla mattor hemma, men tänk på storleken nästa gång du väljer – kanske blir det en lite större matta som samlar ihop rummet?

Ha en riktigt fin tisdagskväll, 

Anna

Dela inlägget