Att välja gardintyg

Textil och gardiner kan verkligen förändra ett rum fullständigt. Det hjälper till att skapa olika slags atmosfär och den stil man önskar. En bra regel är att försöka nå enkelhet och harmoni, för mycket olika mönster kan skapa förvirring och oro. Helst ska man undvika att välja fler än två mönster i ett rum och det är viktigt att tänka på att variera storleken på mönstret.
Textil och gardiner är ett bra sätt för att få in färg i rummet. Detta är ju sådan ”rörlig inredning” att det är lätt att byta ut efter årstid, val av accentfärg etc. Ett bra tips är att använda färg på de saker som är lätta att byta ut, för att därmed kunna ändra känslan av rummet med små medel. Ett bra tips är också att låta färgen komma igen i exempelvis kuddar, accessoarer, växter och mattor för att få en enhetlig känsla i rummet.
skonahem

Bild: Sköna hem

Stilen på textil och gardiner varierar också efter den inredningsstil man har i rummet. En modern inredningsstil lägger stor vikt på enkla och rena linjer. Ljusa färger lyfts av en stark färgklick. Här behövs textilier för att mjuka upp det hårda och kantiga.
I den lantliga stilen brukar man använda sig av enkla tyger som bomull och linne, gärna med mönster som prickar, ränder, rutor och blommor.
I den klassiska stilen använder man sig ofta av tyger som är gjorda av dyrbara material så som siden, ull, sammet och gobelängder. På gardinerna förekommer också ofta kantband, tofsar och fransar.
Den romantiska stilen har ofta tyger med blommiga och randiga mönster. ”Lager på lager” är också typiskt för denna stil.
Valet av gardiner är viktigt att välja efter funktion. Vilken funktion ska gardinerna fylla? Ska dom stänga ute solljus/kyla, göra rummet mer bebott, få takhöjden att upplevas högre?
När man kommit fram till varför och i vilket syfte man ska hänga upp sina gardiner väljer man därefter tjocklek, färg, om man ska ha enfärgade eller mönstrade, vilken typ av gardinupphängning man vill ha o.s.v.
Alltså, börja med att tänka igenom vilken funktion rummet har. Vad ska rummet användas till? Vilken stil vill jag ha i rummet? Börja därefter att välja textilier. Tänk på att ljusa färger skapar rymd och mörka färger gör rummet mindre. Tänk också på att välja gardiner som passar fönstrets form.

Trevlig fredag & helg!

Sofia porträtt

Dela inlägget