Att ljussätta hemma

louis-poulsen-@-tenka-gammelgard-studio-1

Vet ni att vi i Sverige lever under ett av de mest extrema ljusförhållanden i hela världen? Ja, det vet ni säkert, för det är ingen som går oberörd genom mörkret som tar över våra dagar mer och mer.
När vi är ute och arbetar med kunder är ofta det största problemet att man använt fel, eller alldeles för lite ljus. Ljuset påverkar nämligen allting – färgsättning, vad som framhävs i ett rum, rummets storlek etc.Man lägger ofta ner mer tid på att hitta rätt lampa än vad man lägger på att planera rummets ljussättning eller se till att lampan har rätt funktion.
Eftersom vi går mot allt mörkare tider, tänkte vi ge er några tips på hur ni ska tänka när ni ljussätter. Målet är att lampan ska ljussätta rummet, inte endast sig själv. Den ska alltså framhäva vissa saker i rummet. Ha det i åtanke när du ljussätter.
louis-poulsen-@-tenka-gammelgard-studio
1. PLANERA – Planera rummets funktion utifrån de aktiviteter som ska vara i rummet. Gör en snabb skiss över rummet, ta med möblerna & rita ut armaturerna. Du bör ha ca 7 armaturer i ett rum. Större rum kräver fler, mindre rum färre, men 7 st är ett bra riktmärke.
2. ALLMÄNLJUS – Ha bra allmänljus i alla rum. Även om du tänker att du mest har stämningsbelysning (mysbelysning) i ett rum måste du kunna få upp bra ljus, t.ex. när du ska städa.
3. DIMMER – Ha dimmer på alla lampor! (Skapar stämning, sparar el & ljuskälla)
4. RUMMETS FUNKTION – Välj lampa efter funktion & behov, inte efter utseende. Tänk på platsens funktion: är det t.ex. en fåtölj där du ska sitta och läsa? Välj en bra läslampa som inte stör de andra i rummet, som kanske ska titta på film? Är du ute på jakt efter en lampa att ha bredvid tv’n (jo, det ska alltid finnas ljus vid tv’n för att du inte ska trötta ut dina ögon) ska du välja en lampa som går att dimma. Hur kan vi utöka atmosfären i rummet?
5. KVALITET – Välj bra kvalitet på ljuskällan. För att kolla om din ljuskälla är av bra kvalitet kan du lysa på din hand – om färgen är samma som i dagsljus har din ljuskälla en bra färgåtergivning = bra kvalitet
6. VÄV IN – Väv in ljuset i din inredning – du behöver inte se alla dina lampor. Med hjälp av led kan du t.ex. tillföra belysning under en säng, bakom en spegel & t.o.m. olika färger på ljuset. En ljuslist ovanpå en bokhylla, ovanskåp i kök eller liknande påminner om solljuset & det mår vi bra av.
7. PLANERA IGEN – Planera dina uttag efter var du vill ha belysning.
8. SPOTLIGHTS – Var försiktig med spotlights. De räcker inte som ljussättning – de belyser golvet & golvet är (oftast) inte intressant i en bostad. Det som händer när man belyser golvet är att man bländar & det vi vill komma åt är att hitta ljus som omsluter inredningen.
9. 3D – Tänk tredimensionellt! Det räcker inte med en planritning, den visar endast var i rummet ljuset finns. För att få en känsla för det måste du också ha en elevation, så att du kan se på vilka nivåer & bakom, under, ovanpå vilka möbler du kan tillföra belysning.
10. UTNYTTJA DAGSLJUSET – Ta gärna foto på ditt rum vid olika tidpunkter på dagen, med lamporna tända, för att se hur belysningen blir vid olika tidpunkter under dagen.
Jultips: sätt dimmer på din adventsljusstake. Ljusen ska återspegla levande ljus & på kvällen när det är mörkt lyser dessa alldeles för starkt.
Lycka till med ljussättningen,
Anna
Bilder: tenka studio

Dela inlägget