Att göra ett moodboard med hjälp av photoshop - del 1


Jag är ledsen att inlägget kommer idag, istället för i lördags morse – jag tänkte ju att ni skulle ha hela helgen på er – men, min älskade dator bestämde sig för att det var dags att ge upp & jag fick införskaffa en ny.
Så – nu sitter jag här – med en ny dator som tar något dygn på sig att uppdatera alla program etc. från den gamla och jag känner liksom inte igen mig. Det känns lite som att sova på hotell, som att äta från en ny servis, som att sitta i någon annans soffa – ja, den känns inte riktigt som om den är min än & konstigt nog påverkar det lite sättet hur jag sitter & vad jag skriver. Ni förstår säkert känslan.
Nog – om – det. Nu ska vi ju lära oss hur man gör ett moodboard!
Jag kommer att skriva kommandon på engelska, då mitt photoshop är på engelska, men om ni har det på svenska och inte riktigt lyckas hitta får ni säga till, så ska jag hjälpa. Så kör vi!
STEG 1.

 • Spara ner inspirationsbilder till er dator. De flesta av er har väl säkert en mapp på er dator där ni sparar de bilder ni stöter på när ni är ute och surfar på nätet, men för er som inte redan har det – skaffa en mapp för inspirationsbilder! Jag har sedan lagt undermappar som jag sorterat efter rum – såsom kök, sovrum, badrum, vardagsrum etc.
 • Jag har också här scannat in ritningar, utklipp från tidningar etc. Fördel att ha en scanner med andra ord om man ska arbeta som inredare & vill använda sig av moodboards.

STEG 2.

 • Ladda ner photoshop (alt. Photoshop elements, som räcker väl)

STEG 3.

 • Öppna programmet. Klicka på File(Arkiv på svenska tror jag), klicka på New. Som namn kan ni ange ”moodboard” (jag brukar ange projektets namn)
 • Här skriver ni nu också in den storlek ni vill ha på ert moodboard. Se till att välja rätt så att ni får det i mm här & inte i ”inches”.
 • När ni klickar okej får ni upp ert tomma ark – ert tomma moodboard.

STEG 4.

 • Klicka på ”File” igen & välj ”Open”. Här kan ni nu välja mellan de bilder ni har i er inspirationsmapp.
 • Ni kan öppna en åt gången, eller öppna flera på samma gång. Vill ni välja flera samtidigt kan ni hålla ner ctrl-knappen & klicka en gång på varje bild ni vill använda på ert moodboard.
 • Välj ”Open” för att öppna dem på er arbetsyta i photoshop.
STEG 5.
 • Klicka på den bild du vill börja med. Klicka på Select i menyn ovan. Klicka på All.
 • Klicka nu på ctrl-knappen & c för att kopiera bilden.
 • Klicka på Moodboard (ni döpte ert arbetsark till detta tidigare – har ni döpt det till något annat är det ju det som gäller).
 • Klicka på ctrl-knappen & v för att klistra in bilden på ert moodboard.
STEG 6.
 • Dra nu bilden till den platsen du vill ha den.
 • För att göra bilden mindre – välj Edit i menyn ovan, klicka på Transform & välj Scale.
 • Nu kan du välja hur stor du vill att bilden ska vara.
 • Du kan krympa den & du kan göra den större (om du gör bilden större blir det dock på bekostnad av bildens skräpa, så jag rekommenderar inte detta).
Upprepa steg 5 & 6 för att fylla ditt moodboard med bilder.
Jag låter er hållas med dessa steg just nu & återkommer med del 2 lite senare idag.
LYCKA TILL!

Dela inlägget